Målsætningsbesvarelser til Molekylær Biomedicin A - 'Biokemi' på SDU medicinstudiets bachelordel 1. semester.
Lærebog: TM Devlin: Textbook of Biochemistry... 5th edition.
Link til forum om biokemibøger på StudMed.dk - Biokemi
Contents
- 1 Kapitel 3
- 1.1 1. Kunne definere et protein.
- 1.2 2. Tegne den generelle struktur af aminosyrerne samt sidekæderne for de 20 fundamentale aminosyrer, samt anvende trebogstavskoden for aminosyrerne.
- 1.3 3. Kende aminosyrernes kemiske karakteristika, herunder spejlbilled-isomeri, hydrofobe og hydrofile egenskaber, syre-base egenskaber og almindelige kemiske reaktioner.
- 1.4 4. Kunne forklare titreringskurver for aminosyrer med forskellige funktionelle sidekæder og definere isoelektrisk punkt (pI).
- 1.5 5. Tegne peptidbindingen og kende dens dobbeltbindingskarakter.
- 1.6 6. Forstå hvordan peptidbindingens dobbeltbindingskarakter influerer på polypeptidkædens struktur.
- 1.7 7. Definere begreberne primær, sekundær, tertiær og kvaternær struktur af proteiner samt kende begrebet domænestruktur.
- 1.8 8. Kende begrebet aminosyresekvenshomologi og betydningen af konservative og nonkonservative aminosyresubstitutioner.
- 1.9 9. Beskrive α-helix og β-sheet strukturen og forklare hvordan de kan indgå i proteinstrukturer.
- 1.10 10. Beskrive strukturen af de fibrillære proteiner kollagen, elastin, α-keratin og de af strukturen afledte egenskaber.
- 1.11 11. Beskrive komponenterne i plasma lipoproteiner og den strukturelle organisering af disse elementer.
- 1.12 12. Definere glykoproteiner og beskrive N- og O-proteinglykosylering.
- 1.13 13. Angive funktionen af heat shock proteiner, cis-trans prolyl isomerase og disulfid isomerase i proteinfoldning.
- 1.14 14. Beskrive hvilke interaktioner, der indgår i foldning/opretholdelse af et proteins struktur.
- 1.15 15. Forklare princippet i ionbytnings-kromatografi som et eksempel på proteinadskillelse på basis af ladning.
- 1.16 16. Forklare princippet i "molecular exclusion"-kromatografi (gelfiltrering) som et eksempel på proteinadskillelse på basis af størrelse.
- 1.17 17. Forklare principperne i nativ gelelektroforese (uden SDS) og denaturerende gelelektroforese (med SDS).
- 1.18 18. Forklare princippet i reverse phase-kromatografi som et eksempel på proteinadskillelse på basis af hydrofobicitet.
- 1.19 19. Angive principperne i aminosyreanalyse og proteinsekvens-bestemmelse.
- 1.20 20. Angive princippet for bestemmelse af proteinstruktur ved hjælp af røntgenkrystallografi.
Kapitel 3
1. Kunne definere et protein.
2. Tegne den generelle struktur af aminosyrerne samt sidekæderne for de 20 fundamentale aminosyrer, samt anvende trebogstavskoden for aminosyrerne.
3. Kende aminosyrernes kemiske karakteristika, herunder spejlbilled-isomeri, hydrofobe og hydrofile egenskaber, syre-base egenskaber og almindelige kemiske reaktioner.
4. Kunne forklare titreringskurver for aminosyrer med forskellige funktionelle sidekæder og definere isoelektrisk punkt (pI).
5. Tegne peptidbindingen og kende dens dobbeltbindingskarakter.
6. Forstå hvordan peptidbindingens dobbeltbindingskarakter influerer på polypeptidkædens struktur.
7. Definere begreberne primær, sekundær, tertiær og kvaternær struktur af proteiner samt kende begrebet domænestruktur.
8. Kende begrebet aminosyresekvenshomologi og betydningen af konservative og nonkonservative aminosyresubstitutioner.
9. Beskrive α-helix og β-sheet strukturen og forklare hvordan de kan indgå i proteinstrukturer.
10. Beskrive strukturen af de fibrillære proteiner kollagen, elastin, α-keratin og de af strukturen afledte egenskaber.
11. Beskrive komponenterne i plasma lipoproteiner og den strukturelle organisering af disse elementer.
12. Definere glykoproteiner og beskrive N- og O-proteinglykosylering.
13. Angive funktionen af heat shock proteiner, cis-trans prolyl isomerase og disulfid isomerase i proteinfoldning.
14. Beskrive hvilke interaktioner, der indgår i foldning/opretholdelse af et proteins struktur.
15. Forklare princippet i ionbytnings-kromatografi som et eksempel på proteinadskillelse på basis af ladning.
16. Forklare princippet i "molecular exclusion"-kromatografi (gelfiltrering) som et eksempel på proteinadskillelse på basis af størrelse.
17. Forklare principperne i nativ gelelektroforese (uden SDS) og denaturerende gelelektroforese (med SDS).
18. Forklare princippet i reverse phase-kromatografi som et eksempel på proteinadskillelse på basis af hydrofobicitet.
19. Angive principperne i aminosyreanalyse og proteinsekvens-bestemmelse.
20. Angive princippet for bestemmelse af proteinstruktur ved hjælp af røntgenkrystallografi.